Η φάβα είναι ένα γεωργικό ή μαγειρικό προϊόν, του οποίου η αρχική πρώτη ύλη ποικίλει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής. Συνήθως, παρασκευάζεται είτε από αποξηραμένους, ξεφλουδισμένους και διασπασμένους σπόρους αρακά (Πίσον το ήμερον – Pisum sativum) είτε από ποικιλίες του οσπρίου λαθούρι.
Η φάβα αποτελεί πηγή σιδήρου, παρέχοντάς μας το 31% της συνιστώμενης ημερήσια δόσης στα 100 γραμμάρια, ενώ είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητά της σε λιπαρά είναι χαμηλή, με μόλις ένα γραμμάριο λίπους ανά 350 θερμίδες. Οι περισσότερες από τις θερμίδες της προέρχονται από πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες.
Ταυτόχρονα, είναι μια καλή πηγή θειαμίνης (βιταμίνη β1), παντοθενικού οξέος (βιταμίνη Β5), ενώ από τα θρεπτικά της συστατικά δεν λείπουν ο χαλκός, ο φώσφορος, το κάλιο και το μαγνήσιο.
Στην Κύπρο, τα πράσινα φύλλα είναι πολύ δημοφιλή το χειμώνα. Τρώγονται ωμά με ψωμί και ελιές ή χρησιμοποιούνται σε σαλάτες.
Η πιο γνωστή φάβα είναι αυτή της Σαντορίνης, που φημίζεται για τη νοστιμιά της. Μπορούμε όμως να βρούμε και από άλλα μέρη της Ελλάδας φάβα εξαιρετικής νοστιμιάς και ποιότητας.
Βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: Χάρη στην περιεκτικότητά της σε σίδηρο συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στο ανοσοποιητικό, έτσι ώστε να παραμένουμε γεροί απέναντι από ασθένειες.
Κάνει καλό στο νευρικό σύστημα: Η βιταμίνη Β1, όπως και γενικότερα οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και για τον μεταβολισμό μας.
Παίζει ρόλο στην υγεία του εντέρου: Η υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνεςκαταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Αποτελεί σύμμαχό μας στη δίαιτα: Η δράση των φυτικών της ινών επεκτείνεται και πέραν του εντέρου, αφού μας βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, νιώθουμε πιο γρήγορα το αίσθημα κορεσμού και η πείνα αργεί να μας… χτυπήσει ξανά την πόρτα. Αυτό σημαίνει λιγότερο τσιμπολόγημα, άρα και λιγότερη κατανάλωση θερμίδων, χωρίς να αισθανόμαστε στέρηση.
Κάνει καλό σε σάκχαρο και χοληστερίνη: Μια ακόμη από τις μαγικές ιδιότητες της φάβας είναι ότι βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερίνης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Για άλλη μια φορά, ο λόγος που το καταφέρνει αυτό είναι οι διαλυτές φυτικές της ίνες, οι οποίες έχει αποδειχτεί πως μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη και να κάνουν καλό στην καρδιά.
Ωφελεί τα οστά: Ο φώσφορος και το μαγνήσιο συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των οστών, προκειμένου να παραμείνουν γερά.
Παίζει ρόλο στην αρτηριακή πίεση: Tο μαγνήσιο και το κάλιο αποτελούν καλούςρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης και τα δύο περιέχονται σε μικρές ποσότητες στη φάβα.
Αυτά τα ξέρατε;