Ο Τραχανάς Γλυκός είναι μια παραδοσιακή ελληνική τροφή που παρασκευάζεται από σιτάρι (ή αλεύρι) και γιαούρτι ή γάλα, και έχει γλυκιά γεύση.
Ο Τραχανάς Λαχανικών είναι μια παραλλαγή του παραδοσιακού τραχανά, όπου προστίθενται διάφορα λαχανικά, όπως ντομάτα, κολοκύθι, πιπεριά, καρότο, ή σπανάκι.
Ο Τραχανάς Ξινός είναι μία από τις πιο παραδοσιακές μορφές τραχανά στην ελληνική κουζίνα, και χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή σούπας ή άλλων αλμυρών πιάτων.