Οι γαρίδες με καστανό ρύζι αποτελούν ένα υγιεινό και γευστικό πιάτο, ιδανικό για ένα ελαφρύ γεύμα. Ακολουθεί μια συνταγή που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Υλικά:

  • 500 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
  • 1 φλιτζάνι καστανό ρύζι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 1/2 φλιτζάνι αρακά (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
  • Χυμός από 1/2 λεμόνι
  • Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Μαγείρεμα του ρυζιού:
    • Ξεπλένουμε το καστανό ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό.
    • Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε 2 φλιτζάνια νερό με λίγο αλάτι.
    • Προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει το νερό.
    • Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 5 λεπτά.
  2. Προετοιμασία των γαρίδων:
    • Σε ένα μπολ, μαρινάρουμε τις γαρίδες με το μισό χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο.
    • Αφήνουμε τις γαρίδες να μαριναριστούν για 10-15 λεπτά.
  3. Μαγείρεμα των λαχανικών:
    • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή wok, ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο.
    • Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν.
    • Προσθέτουμε τις πιπεριές και τον αρακά (αν χρησιμοποιούμε) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  4. Προσθήκη γαρίδων και μπαχαρικών:
    • Προσθέτουμε τις μαριναρισμένες γαρίδες στο τηγάνι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
    • Ρίχνουμε την πάπρικα και το κύμινο, ανακατεύουμε καλά.
  5. Συνδυασμός με το ρύζι:
    • Προσθέτουμε το μαγειρεμένο καστανό ρύζι στο τηγάνι με τα λαχανικά και τις γαρίδες.
    • Ρίχνουμε το λευκό κρασί και τον ζωμό λαχανικών ή νερό.
    • Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 5-7 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν οι υγροί παράγοντες και να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
  6. Ολοκλήρωση:
    • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
    • Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό.

Σερβίρουμε το πιάτο ζεστό και απολαμβάνουμε!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης.