Οι γαρίδες με καστανό ρύζι αποτελούν ένα υγιεινό και γευστικό πιάτο, ιδανικό για ένα ελαφρύ γεύμα. Ακολουθεί μια συνταγή που μπορείτε να δοκιμάσετε:
Υλικά:
- 500 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
- 1 φλιτζάνι καστανό ρύζι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 1/2 φλιτζάνι αρακά (προαιρετικά)
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ή νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- Χυμός από 1/2 λεμόνι
- Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
- Μαγείρεμα του ρυζιού:
- Ξεπλένουμε το καστανό ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε 2 φλιτζάνια νερό με λίγο αλάτι.
- Προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει το νερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 5 λεπτά.
- Προετοιμασία των γαρίδων:
- Σε ένα μπολ, μαρινάρουμε τις γαρίδες με το μισό χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο.
- Αφήνουμε τις γαρίδες να μαριναριστούν για 10-15 λεπτά.
- Μαγείρεμα των λαχανικών:
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή wok, ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές και τον αρακά (αν χρησιμοποιούμε) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Προσθήκη γαρίδων και μπαχαρικών:
- Προσθέτουμε τις μαριναρισμένες γαρίδες στο τηγάνι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε την πάπρικα και το κύμινο, ανακατεύουμε καλά.
- Συνδυασμός με το ρύζι:
- Προσθέτουμε το μαγειρεμένο καστανό ρύζι στο τηγάνι με τα λαχανικά και τις γαρίδες.
- Ρίχνουμε το λευκό κρασί και τον ζωμό λαχανικών ή νερό.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 5-7 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν οι υγροί παράγοντες και να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
- Ολοκλήρωση:
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
- Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό.
Σερβίρουμε το πιάτο ζεστό και απολαμβάνουμε!